Wat is het verschil tussen een 30 en 50 mbar gasdrukregelaar?

Een 30mbar, 50mbar of 2,5 bar? We leggen graag uit welke gasdrukregelaar u nodig heeft.

Het verschil tussen een 30 en 50 mbar gasdrukregelaar

De cijfers 30 en 50 wijzen op de hoeveelheid druk die door de regelaar stroomt. De afkorting mbar staat voor millibar. Bij 30 mbar stroomt er dus 0,03 bar door de gasdrukregelaar, bij 50 mbar is dit 0,05 bar.

Waarom is er verschil?

De juiste gasdrukregelaar zorgt voor een goede en veilige werking van uw gasbarbecue, terrasheater of ander gasapparaat. De fabrikant van het gasapparaat bepaalt de optimale druk. Voorheen was 50 mbar standaard, tegenwoordig is 30 mbar de norm. Aardgassystemen werken bv. vaak op 30 mbar. Toch komen apparaten op 50 mbar nog steeds voor.

Wat als u de foute regelaar gebruikt

Het is niet wenselijk om een 30 mbar gaskachel met 50 mbar druk te voeden. De kachel krijgt te veel brandstof en raakt hierdoor snel oververhit. Andersom zal een koelkast die het best op 50 mbar werkt niet goed koelen onder 30 mbar.

2,5 bar

Een vreemde eend in de bijt is de 2,5 bar gasdrukregelaar. Deze komt bijna uitsluitend voor bij onkruidbranders. De hoge temperaturen van de vlam vereisen namelijk een grote gastoevoer. Met de verkeerde regelaar zal de onkruidbrander dus minder goed werken.

Veiligheid

Veiligheid staat altijd voorop! Wij adviseren om altijd de juiste regelaar te gebruiken. Een gasdrukregelaar is relatief goedkoop en gaat 5 à 6 jaar mee. Bezuinig dus niet op uw veiligheid en vervang oude of roestige exemplaren tijdig. Ga ook zeker na welke aansluiting uw gasdrukregelaar vereist.

Hoe een gasdrukregelaar precies werkt? Dat leest u hier.