Overdrukventiel

Wat is een veiligheidsklep en waarvoor is het?

De veerveiligheid of het veiligheidsklep is een belangrijke veiligheidsfunctie op elke gastank of Benegas Light gasfles. We leggen u precies uit hoe dit ventiel werkt en waarom het onmisbaar is.

Druk in de tank

Vloeibaar propaan transformeert in de tank of fles naar een gas. Om dit proces goed te laten verlopen, heeft propaan verdampingsruimte nodig. Daarom is een tank of fles slechts voor 80% gevuld. Zonder deze extra ruimte kan de druk te hoog oplopen en neemt het explosierisico toe. Door de verdampingsruimte is de tank of fles ook voorzien op drukschommelingen.

Meer over het verdampingsproces van propaan leest u hier: Waarom worden de gastanks nooit volledig gevuld?.

Kleur maakt het verschil

Voor uw veiligheid moet de druk in een tank of fles zo stabiel mogelijk blijven. Hitte is daarbij een belangrijke factor. Door warmte kan de druk namelijk snel stijgen. Wist u dat de kleur van uw gastank of -fles oververhitting kan voorkomen? Kleuren absorberen warmte namelijk in verschillende mate. Donkere kleuren nemen meer warmte op terwijl lichte kleuren het omgekeerde doen.

De kenmerkende zachtgroene kleur van Benegas is een uitstekende warmtewerende keuze. Een extra voordeel? Groen gaat ook beter op in het landschap of in uw tuin!

Te hoge druk: overdrukventiel

Bij een te hoge druk zal het veiligheidsklep gas afblazen. Deze beveiliging bestaat uit een veer en een klep. De veer wordt opgespannen met een instelschroef. Deze veerkracht bepaalt de grenswaarde waarbij het overdrukventiel in werking treedt. Als de druk stijgt boven deze grenswaarde, opent de klep om gas af te blazen. Is de situatie weer onder controle zal de klep sluiten.