Mazout versus Propaangas

Als u gaat verbouwen of renoveren en overweegt over te stappen van mazout (stookolie) op propaangas wilt u uiteraard weten waar u rekening mee moet houden.

U heeft misschien op onze website al wel gezien dat er strikte regels zijn over waar u wel of geen propaantank mag plaatsen. U kunt dus niet zomaar uw mazouttank weghalen en er een propaantank plaatsen. Dit komt omdat er voor een mazouttank voorzorgsmaatregelen moeten worden genomen voor mogelijke lekkage en de grondvervuiling die dit met zich mee kan brengen. Voor een propaantank is de afstand juist belangrijk. Propaan zakt namelijk nooit in de grond en kan dus ook geen grondvervuiling veroorzaken. Bij lekkage verspreidt het gas zich, dat zwaarder is dan lucht over de bodem, vandaar die afstandseisen tot objecten in de omgeving van de tank.

 • Installatie

  Voor zowel propaangas en mazout is er een unieke cv-installatie nodig. Mocht u gaan kijken voor een nieuwe cv-installatie; vergelijk dan een propaangasinstallatie met een mazoutinstallatie en u zult zien dat de propaangasinstallatie goedkoper is in aanschaf èn in het onderhoud.

 • Onderhoud

  De lagere kosten in onderhoud komen voornamelijk door de schonere verbranding van propaangas in vergelijking met mazout. Hierdoor raakt de installatie minder snel vervuild en gaat hij langer mee. Een mazoutinstallatie moet jaarlijks voorzien worden van onderhoud, terwijl een propaangasinstallatie om de 2 jaar onderhouden moet worden.

 • Milieu

  Propaangas is een milieuvriendelijkere brandstof dan stookolie. Bij de volledige verbranding komen slechts onschadelijke waterdamp en koolstofdioxide vrij. Er is niet of nauwelijks sprake van asvorming of stofdeeltjes. Daarnaast heeft u met propaangas geen last van bodemverontreiniging.

 • Multifunctioneel

  Propaangas kunt u makkelijk gebruiken voor verschillende doeleinden. Zo kunt u natuurlijk verwarmen maar ook koken op propaangas. Met mazout kunt u alleen het huis verwarmen. Voor het koken zult u alsnog een gasfles nodig hebben of op elektra moeten koken.

 • Overstappen op aardgas

  Mocht u in de toekomst toch een aardgas aansluiting krijgen dan kunt u met een propaangasinstallatie zo overstappen. Alleen een aanpassing aan de brander is soms nodig, omdat aardgas een minder hoge verbrandingstemperatuur heeft dan propaan. Met een mazout installatie zal er eerst een nieuwe cv-installatie moeten worden geplaatst voor u van het aardgas netwerk gebruik kan maken.

Op de hoogte blijven?

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en ontvang elk kwartaal het laatste nieuws.

Naam(Required)This field is for validation purposes and should be left unchanged.