Wat is butaangas?

U weet al wat propaan is, maar wat is butaan? Waarvoor wordt butaan gebruikt? In dit artikel geven we u een antwoord op deze vragen!

Wat is butaan?

Butaan is net als propaan een vloeibaar gemaakt petroleumgas en staat ook bekend als koolwaterstofgas. Het is net als propaan van nature een gas, wat niet voor alle brandbare gassen het geval is.

Waar schuilt dan het verschil? Butaangas wordt al vloeibaar bij -0,5 graden Celsius of lager, terwijl propaan pas vloeibaar wordt vanaf -40 graden Celsius. Een ander groot verschil is de druk. Bij 20 graden Celsius is de druk van butaan ca. 1,2 bar. Bij diezelfde temperatuur is de druk van propaan maar liefst ca. 7,0 bar.

Winning

Butaan ontstaat als bijproduct bij aardgaswinning en aardolieraffinage. Vroeger gingen beide gassen tijdens dit proces verloren door affakkeling. Tot men ontdekte dat deze gassen ook als brandstof konden dienen!

Vandaag is butaan een veelvoorkomende brandstof om te koken of te verwarmen. Vaak komt butaangas voor combinatie met propaan, bijvoorbeeld in autogas en drijfgassen.

Vervoer

Een liter vloeibare butaan staat gelijk aan ongeveer 250 liter butaangas. Het is dus is veel efficiënter om butaan in vloeibare vorm te vervoeren.  Een tankwagen transporteert makkelijk 40.000 liter vloeibaar butaan, dat is wel 10 miljoen liter gas!

Gebruik

Butaan kent veel toepassingen en komt meestal voor in combinatie met propaan. Die mix vind je terug in toepassingen als autogas spuitbussen of aanstekers. Door verschillende verhoudingen van beide gassen te gebruiken, is het mogelijk om een druk tussen 1,2 en 7,0 bar te creëren.

Maar wist u dat butaangas niet kan gebruikt worden in koude landen? Bij -0,5 graden Celsius wordt butaan namelijk vloeibaar. Bij lage temperaturen ontstaat dus geen gas en dus ook onvoldoende druk.

Om die reden wordt in koudere landen als België of Nederland minder butaan gebruikt in een butaan-propaanmix (bv. in autogas). Gasflessen uit Spanje en Italië bevatten dan weer meer butaan. Diezelfde gasflessen kan u tijdens de winter in België niet gebruiken, omdat er geen gasvorming optreedt.

Naast autogas komt butaan ook voor in aanstekers. Hoe komt het dat deze wel blijven werken in de winter bij temperaturen onder 0° Celsius? Simpel: een aansteker steekt meestal in uw broek- of jaszak waar het enkele graden warmer is dan buiten. Door de aansteker vast te houden warmt die extra op.

Propaan blijft dan wel werken tot -40 graden Celsius, toch zou het niet geen veilige keuze zijn. Door de hogere druk van propaan zou een aansteker namelijk meteen ontploffen.