Bovengrondse gastank plaatsen

Gaat uw voorkeur uit naar een bovengrondse propaangastank? Dan komen er nog heel wat praktische zaken bij kijken waar u nog rekening mee dient te houden.

Hoe zit het precies met de afstand tussen de gastank en uw erfafscheiding bij u in de regio? Welke keuringsverplichtingen bent uzelf verantwoordelijk voor? En welke documenten moet u in uw bezit hebben? Benegas helpt u graag op weg.

Plaatsing gastank

Richtlijnen afstanden Vlaanderen
Richtlijnen bovengrondse tank vlaanderen
Richtlijnen bovengrondse tanks vlaanderen

Vrije doorgang rond de tank 1 m

 

Vanaf de tank tot 3 m:

 • de eigendomsgrens
 • de openbare weg (rooilijn)
 • brandbaar materiaal (hout, tuinverlichting…)
 • open putten, niet in verbinding met lokalen (riolering)

Vanaf de tank tot 5 m:

 • opening woonlokaal
 • opening lokaal zonder open vuur verbod
 • opening tot een kelder
 • opening verbonden met lokalen (aanzuigopening ventilatiesysteem)

Leidingwerk

Het leidingwerk van en naar uw propaantank dient onder strikte voorwaarden aangelegd te zijn. Dit geldt voor het leidingwerk in uw huis en voor het leidingwerk buiten, van en naar de propaantank.

Al het leidingwerk, zowel binnen als buiten, dient aangelegd te zijn door een Cerga-installateur. Staat uw installateur niet op deze lijst?  Laat dan uw leidingwerk keuren door een BELAC-keuringsinstantie.

Alleen wanneer alle keuringscertificaten aanwezig zijn kan uw gastank gevuld worden.

 

Tankkeuring en onderhoud

Vanwege de druk in een propaantank gelden volgens de wet strenge veiligheidseisen. Een tank behoeft regelmatige keuring om aan de eisen te voldoen. De reglementen van tankkeuringen in Vlaanderen en Wallonië zijn verschillend. Zowel bij de ondergrondse tanks als de bovengrondse tanks.

Na het plaatsen van de gastank vindt er een keuring plaats door een erkende keuringsinstantie en kan de tank in gebruik genomen worden.

 • De algemene staat van de tankinstallatie van een bovengrondse tank wordt in Vlaanderen elke 5 jaar gekeurd.  Elke 10 jaar wordt de veiligheidsklep vervangen.
 • De algemene staat van de tankinstallatie van een ondergrondse tank wordt in Vlaanderen elke 5 jaar gekeurd.  Elke 10 jaar wordt de veiligheidsklep vervangen. Tevens wordt jaarlijks de kathodische bescherming van de ondergrondse tank gekeurd.

Plaatsing van uw gastank

Contact & Inventarisatie

Na offerteaanvraag gaat Benegas samen met u de behoeftes inventariseren. Na het uitvoeren van een uitvoerbaarheidsstudie volgt er een advies voor de opstelplaats en de grootte van de bovengrondse tank. Er wordt daarbij nauwkeurig rekening gehouden met de richtlijnen die gelden in uw gewest.

Plaatsen & Keuringen

Benegas zal contact met u opnemen voor de plaatsing van de gastank(s). Wij streven er naar uw bovengrondse opslagtank(s) binnen zes weken te plaatsen. Na het plaatsen van de bovengrondse opslagtank(s) komen de keuringsinstanties de plaatsing van de opslagtank(s) goedkeuren. U ontvangt hiervan een certificaat.

Aanleveren keuringensrapporten

Het plaatsen van uw eigendomstank gaat onder strikte keuringsregime waarvoor zowel u als klant als Benegas verantwoordelijk is. Voor de volgende items dienen er door de klant bewijzen te worden aangeleverd:

 1. Melding Klasse 3 (tanks ≤3 m3) of vergunning Klasse 2, is de tank gemeld bij de lokale overheid;
 2. Pijpleidingsattest voor al het leidingwerk (zowel binnen als buiten);
 3. Eventuele keuringsrapport van het leidingwerk binnen en buiten, indien uw leidingwerk niet door een Cerga-propaaninstallateur is aangelegd.

Voor het aanleveren van de volgende certificaten is Benegas verantwoordelijk:

 1. De opslagplaatskeur tank. (ook naleving veiligheidsafstanden);
 2. Indienststelling van de gehele installatie.

Ingebruikname & Eerste levering

Benegas zal uw tank komen vullen en u kunt volop gebruik maken van onze services. Kies daarvoor een van de energiepakketten van Benegas die passend is voor uw situatie.

Contact formulier

Onze nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en ontvang updates en aanbiedingen!

This field is for validation purposes and should be left unchanged.