camper gasfles benegas light

Veilig op pad met de gasfles in de caravan of camper!

Safety first! Een gasfles maakt kamperen makkelijker, maar hoe neemt u zo’n fles veilig mee? Met deze veiligheidstips gaat u met een gerust hart op weg.

1. Fixeer en ventileer

Zet een gasfles altijd rechtop en fixeer met een spanband of gordel. Voldoende ventilatie is belangrijk: bij een eventueel lek blijft het gas niet in de laadruimte hangen en kan het ontsnappen.

2. Check de gasdrukregelaar

Vervang iedere 5 jaar uit voorzorg de gasdrukregelaar. Dit veiligheidsmechanisme zorgt voor een stabiele en veilige gastoevoer uit de fles. Een nieuwe regelaar is niet duur, dus vervang deze tijdig!

3. Doe een onderhoudscheck

Vanzelfsprekend maar noodzakelijk: onderhoud de gasleidingen van uw caravan of camper goed. Bij zichtbare roest of andere aanslag dient u ze te vervangen. Voor een grote onderhoudsbeurt inclusief gasleidingcontrole kan u terecht bij gespecialiseerde garages zoals BOVAG.

4. Ruikt u gas? Doe de zeeptest

Spuit wat zeepwater rond de aansluitingen waar u gaslucht ruikt. Vormen er belletjes rond de aansluiting? Dan is er inderdaad een lek. Sluit het gas meteen af en laat de aansluiting vernieuwen. Na de vervanging herhaalt u deze test opnieuw ter controle.

5. Kies voor kunstof

Een gasfles uit kunststof zoals de Benegas Light is, in tegenstelling tot een stalen fles, licht en roestvrij. Bovendien kan u in een oogopslag het vulniveau van de fles controleren. Kunststof is ook veilig: bij een brand zal de Benegas Light niet exploderen. Door de grote hitte ontstaan er microgaatjes tussen de nylonwevingen. Het propaangas ontsnapt en brandt gelijkmatig op. Hierdoor loopt de gasfles langzaam leeg en ontploft ze niet.

6. Vermijd Warmte

De Benegas Light fles is geschikt voor omgevingstemperaturen tot 70 ⁰C, maar toch houdt u de fles best ver uit de buurt van warmtebronnen. Laat een fles ook niet staan in open zon of in een warme auto.

7. Motor aan? Gasfles dicht!

Draai de gasfles steeds dicht voor u op weg gaat, zelfs als uw koelkast of kachel erop zijn aangesloten. In veel landen is rijden met een open gasfles niet verboden. Toch raadt Benegas dit voor uw veiligheid af, want zo vergroot u het explosiegevaar bij een tankbeurt of aanrijding.

Check voor uw vertrek ook even deze 10 gouden regels. Benegas wenst u een aangename vakantie!